Tips voor vlees

TIPS VOOR HET BEREIDEN VAN VLEES

 

Laat vlees niet ontdooien op het aanrecht, op de verwarming of in warm water, maar leg het afgedekt op een bord of schaal in de koelkast. Ben je vergeten vlees uit te halen voor vanavond? Leg het gevacumeerde vlees dan in koud water, je vlees zal met ongeveer 20 minuten ontdooid zijn! 

Bewaar vers vlees, afgedekt met folie, maximaal 2 dagen in de koelkast. In de vriezer bewaart u rundvlees 6 tot 12 maanden. Vries ontdooid vlees niet opnieuw in, het verliest dan veel van z’n vleessappen en is minder lekker. Ontdooid vlees dat daarna is bereid kan wel worden ingevroren.

- BIEFSTUK

 1. Haal de biefstuk een half uur voor het bereiden uit de koelkast, zodat het vlees op temperatuur kan komen. Dep de biefstuk vlak voor het bereiden met keukenpapier droog. Verhit op hoog vuur een scheut vloeibare bak en braad boter in een koekenpan en wacht tot dit bruin kleurt.
 2. Leg de biefstuk in de pan. Bak op een hoog vuur 1 minuut per kant lichtbruin. Draai het vuur iets lager. Keer het vlees geregeld, houd het in beweging en bak 5 minuten voor een medium biefstuk.
 3. Haal de biefstuk uit de pan, dek deze af met aluminiumfolie en laat 2 minuten rusten. Voeg zout en peper naar smaak toe. Eet Smakelijk!

Biefstuk is een geliefd stuk vlees. Het is snel klaar en erg lekker. Als je biefstukken rosé van binnen wilt hebben duurt het bakken 2 minuten korter dan in het recept. Wil je ze "well done", bak ze dan 3-5 minuten langer. Bij dit vlees staat of valt de smaak bij de bereiding. Zit het bijvoorbeeld te lang in de pan, dan wordt het vlees taai.

 Wist je dat het laten rusten van de biefstuk voorkomt dat de sappen eruit lopen? Dit gebeurt wel als je het vlees gelijk zou aansnijden.


-
 HACHEE
ingredienten: 

- 750 gram riblappen van Bij Loek
- 5 eetleppels vloeibare bak en braad boter
- 3 uien
- 1 runderbouillonblokje
- 2 eetlepels azijn
- 2 laurierblaadjes
- 2 kruidnagels

 1. Haal de riblappen een half uur voor het bakken uit de koelkast, zodat het vlees op kamertemperatuur kan komen. Pel en snijd de uien in ringen. Snijd het vlees in blokjes van 1,5 cm, dep ze vlak voor het bereiden droog met keukenpapier en bestrooi ze met wat peper.
 2. Verhit op hoog vuur 5 eetlepels vloeibare bak en braad boter in een braadpan en wacht tot de dit bruin kleurt. Bak nu de stukken vlees rondom aan. Geregeld omscheppen.
 3. Bak vervolgens de uienringen 3 minuten mee. Voeg dan het bouillonblokje, een 1/2 liter heet water, de azijn, de laurierblaadjes en de kruidnagels toe en breng dit tegen de kook aan. Laat het vlees in 2,5 - 3 uur, met het deksel half op de pan, op het allerlaagste pitje gaar sudderen. Voeg na de bereiding zout en peper naar smaak toe. Eet smakelijk!HAMBURGER

 1. Haal de hamburgers een half uur voor het bakken uit de koelkast, zodat het vlees op temperatuur kan komen. Dep de hamburgers vlak voor het bereiden met keukenpapier droog. Verhit op hoog vuur een scheut vloeibare bak en braad boter in een koekenpan en wacht tot dit bruin kleurt.
 2. Bak nu de hamburgers snel aan beide kanten bruin.
 3. Zet het vuur lager en bak de hamburgers in 10 minuten verder gaar. Keer het vlees geregeld. Eet smakelijk!
Een hamburger is een schijf gebakken of gegrild vlees en is meestal van rundergehakt gemaakt. Dit recept is enkel voor het vlees. Je kunt het zelf natuurlijk tussen een heerlijk broodje leggen met kaas, augurk en alle dingen die je lekker vindt. De hamburger grillen, is ook erg lekker.


RUNDERROLLADE
 1. Haal de runderrollade een half uur voor het bereiden uit de koelkast, zodat deze op temperatuur kan komen. Dep de runderrollade vlak voor het bakken droog met keukenpapier. Verwarm de oven voor op 160 graden.
 2. Verhit een scheut vloeibare bak en braad boter in een braadpan en wacht tot dit bruin kleurt.
  Bak op hoog vuur de runderrollade aan alle kanten lichtbruin.
 3. Leg de runderrollade en het kookvocht in een braadslee.
  Gebruik een temperatuurmeter om de kerntemperatuur in de gaten te houden. De kerntemperatuur moet tussen de 48 en 55 graden zitten. Deze bereiding zal ongeveer 45 minuten duren.
 4. Laat de runderrollade nog 10 minuten rusten onder aluminiumfolie. Voeg zout en peper naar smaak toe. Eet Smakelijk!
Een rollade is een opgerold stuk vlees, dat met een netje bij elkaar wordt gebonden.
Zet de rollade eens na het braden in de koelkast en serveer hem koud.


TARTAAR
 1. Haal de tartaar een half uur voor het bereiden uit de koelkast, zodat het op temperatuur kan komen. Dep de tartaar vlak voor het bakken droog met keukenpapier. Verhit op hoog vuur een scheut vloeibare bak en braad boter in een koekenpan en wacht tot dit bruin kleurt.
 2. Leg de tartaar in de pan en bak op hoog vuur de tartaar in 1 minuut rondom bruin. Draai het vuur lager en bak de tartaar nog 1-2 minuten voor rosé of 5 minuten voor “well done”. Voeg na de bereiding zout en peper naar smaak toe. Eet smakelijk!


- ROSBIEF

 1. Haal de hele rosbief een half uur voor het bereiden uit de koelkast, zodat deze op temperatuur kan komen. Dep de rosbief vlak voor het bakken droog met keukenpapier. Verwarm de oven voor op 160 graden.
 2. Verhit een scheut vloeibare bak en braad boter in een braadpan en wacht tot dit bruin kleurt. Bak op hoog vuur de rosbief aan alle kanten lichtbruin.
 3. Leg de rosbief en het kookvocht in een braadslee. Gaar de rosbief in 45 minuten de oven.
 4. Laat de rosbief nog 10 minuten rusten onder aluminiumfolie. Voeg zout en peper naar smaak toe. Eet smakelijk!


- SUCADELAPPEN
ingredienten:
- 600 g sukadelappen van Bij Loek
- 4 eetlepels vloeibare bak en braad boter
- 1 ui
- 4 laurierblaadjes
- 1 runderbouillonblokje

 1. Haal de sukadelappen een half uur voor het bereiden uit de koelkast, zodat het op temperatuur kan komen. Dep de sukadelappen vlak voor het bakken droog met keukenpapier. Verhit op hoog vuur een scheut vloeibare bak en braad boter in een koekenpan en wacht tot dit bruin kleurt.
 2. Bak de sukadelappen rondom bruin in 2-3 minuten.
 3. Doe de gesnipperde ui, laurier en het blokje runderbouillon in de pan en doe er water bij tot de sukadelappen onder water staan.
 4. Laat het geheel vervolgens 2,5 uur pruttelen. Voeg na de bereiding zout en peper naar smaak toe. Eet smakelijk!
Sukadelappen komen van het schouder van het rund en is een erg mager stuk vlees. De pees die door het vlees loopt geeft het een typische smaak.
 


ENTRECOTE

 1. Haal de entrecote een half uur voor het bakken uit de koelkast, zodat het vlees op temperatuur kan komen. Dep de entrecote vlak voor het bereiden met keukenpapier droog. Verhit op hoog vuur een scheut vloeibare bak en braad in een koekenpan en wacht tot dit bruin kleurt.
 2. Leg de entrecote in de pan en bak deze aan iedere kant 2 a 3 minuten. Houd de entrecote in beweging tijdens het bakken, maar prik er niet in met een vork.
 3. Neem de entrecote uit de pan en laat het vlees afgedekt met aluminiumfolie 1 tot 2 minuten rusten. Voeg zout en peper naar smaak toe. Eet smakelijk!

Wist je dat het kleine vetrandje zijn smaken afgeeft aan het vlees. Het vetrandje moet dan ook niet worden verwijderd.
Als je hier echt niet van houdt, snij het vetrandje dan pas weg na het bakken.


-
 RIBEYE

 1. Haal de ribeye een half uur voor het bereiden uit de koelkast, zodat het vlees op temperatuur kan komen. Dep de ribeye droog met keukenpapier. Verhit op hoog vuur een scheut vloeibare bak en braad boter in een koekenpan en wacht tot dit bruin kleurt.
 2. Doe het vlees in de pan. De ribeye ongeveer 1 minuut op hoog vuur rondom bruin bakken. Zet het vuur lager en bak nog 4-5 minuten rondom bruin. Houd de ribeye in beweging, maar prik er niet in met een vork.
 3. Dek de ribeye af met aluminiumfolie en laat nog 2 minuten rusten. Voeg zout en peper naar smaak toe. Eet smakelijk!

Wat de ribeye zo smaakvol maakt is de dooradering van het vet. Het is een stuk vlees uit een deel van de ribben van een rund. De ribeye komt uit een deel van het rund wat richting de poot gaat. Het heeft veel bewogen en daardoor vol van smaak.

Impressie